Natuurlijk

Spicy

‘Mam, maak jij weer Glühwein met kerst?’ Ruim twee maanden geleden kreeg ik dit appje van jongste.
Een paar dagen ervoor hadden lief en ik juist besloten om met de kerst nu eens niet binnen te blijven hangen, maar iets actiefs te ondernemen met het hele gezin. Glühwein stond niet echt op het programma dus. Maar ja, wat doe je tegen zoveel charme als ze in het volgende appje schrijft: ‘Niemand kan lekkerdere Glühwein maken dan jij ❤️’.

Toen iedereen dus met kerst thuis kwam, geurde het huis weer heerlijk naar warme wijn, sinaasappel, kaneel en steranijs. Jongste en oudste schoven de deksel van de pan en snoven met de ogen gesloten eens diep de kruidige lucht in. Plotseling besefte ik dat het niet eens om de smaak, maar om de verwarmende geur ging, vermengd met de traditie die zo bij kerst hoort.

Ergens zal ik de kinderen iets van de kracht van geuren hebben meegegeven. Kaneel, steranijs, nootmuskaat en kruidnagel in de winter, omdat het zo warm ruikt. Wat schaafsel van een amberblokje op een verborgen plekje in de kamer, waardoor je je graag in dat hoekje van de bank nestelt met een mok (verse gember)thee en een dik boek binnen handbereik. Houtkacheltje aan en de donkere buitenwereld bestrijden we gewoon door wat extra kaarsjes aan te steken.

Dat winterse specerijen niet alleen lekker warm ruiken, maar ook echt verwarmend zijn is iets waar maar weinig mensen bij stil staan. En toch… ik maak in de zomer maar zelden een stoofpotje, ik drink geen warme (haver)melk met een steranijs, wat kaneel en bij grote luxe wat merg uit een vanillestokje. Deze kruiden bewaar ik voor de winter, als het guur, nat en koud is. Zin in een paar (lekkere) tips?

  • Iedere dag een glas verse gemberthee is niet alleen lekker, maar helpt zeker bij misselijkheid. Ook hoofdpijn lijkt minder intens te worden na het drinken van een paar glazen gemberthee.
  • Kaneel ruikt heerlijk en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Bovendien werkt het gunstig bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Kramp in de buik door menstruatie? Kaneel helpt!
  • Steranijs wordt vaak ingezet bij verkoudheidsperikelen. Samen met kardemom en kruidnagel werkt het bacterieremmend en geeft een boost aan de maag- en darmwand, in gunstige vorm. Toch maar dat glaasje Glühwein dus?
  • Wie last heeft van bloedarmoede, kan baat hebben bij het regelmatig eten van koriander. A;s natuurlijk antibioticum bevordert het bovendien de spijsvertering en zit het stikvol vitamine en mineralen. Niet iedereen is echter gecharmeerd van dut ‘zepige’ smaakje, maar zij kunnen ook denken aan korianderzaadjes. Veel milder van smaak, maar bijna net zo werkzaam als de verse blaadjes!
  • Om de dag met een detox te beginnen, kan je ‘s-morgens je dag beginnen met een glas warm water, waar je een ieniemienie beetje cayennepeper in oplost, samen met het sap van een citroen en een lepeltje honing. Je spijsvertering is wakker en het schijnt dat je de rest van de dag minder snel trek hebt in zoetigheid. Het proberen waard dus!

Welke specerijen zet jij weleens in als hulpmiddeltje?

You Might Also Like...

10 Comments

  • Reply
    Helena
    9 februari 2020 at 2:06 pm

    Je hebt dan ook wel een paar van de lekkerste geuren (specerijen) te pakken. Ook hier gaat er regelmatig citroen, kaneel, gember e.d. in een grote mok gekookt water, al is het maar onder het mom… baat het niet…
    En wat een heerlijke herinnering om aan je kinderen mee te geven 🙂

    • Reply
      Gwennie
      9 februari 2020 at 5:33 pm

      Ik vind het eigenlijk ook wel een leuke (mooie) herinnering voor later. ❤️

  • Reply
    Dorothé
    9 februari 2020 at 2:55 pm

    De kinderen vinden zelfgebakken speculaas erg lekker en genieten ook van mijn stoofvlees waar ik altijd kruidnagel in doe. Zelf ben ik erg dol op dille op vis en basilicum bij van alles.

    Ik geloof helaas niet zo in de werking van van allerlei dingen. Daar ben ik te nuchter voor. Zoonlief studeert farmacie en daar leer ik wel weer wat van over de echte werking van kruiden. Je kunt dat nazoeken op het farmaceutisch kompas punt nl slash bladeren slash groepsteksten slash kruidenmiddelen Maar als je dingen lekker vindt smaken en geuren en je knapt ervan op dan is iets natuurlijk ook heilzaam te noemen.

    • Reply
      Gwennie
      9 februari 2020 at 5:32 pm

      Ik geloof echt in de werking van planten, kruiden en specerijen. Onze geneeskunde is er door ontstaan, dus… ?

  • Reply
    Di Mario
    10 februari 2020 at 8:58 pm

    Ik gebruik graag kruiden in mijn eten. En ik hoop dat ik straks een kruidentuintje kan gaan aanleggen bij ons achter. Dinnetje krijgt elke ochtend warm water met munt en gember erin. Zonder dat kan haar dag niet goed beginnen.
    En als we echt ziek zijn, dan maakt zij voor ons Joodse penicilline. Werkt altijd.
    .
    Love As Always
    Di mario

    • Reply
      Gwennie
      14 februari 2020 at 6:49 am

      Ja, die Joodse penicilline… dat is echt een healthybom! Werkt altijd!

  • Reply
    Simone
    11 februari 2020 at 3:43 pm

    Ik denk dat je schrikt als je mijn kruiden- en specerijenla opentrekt… Die is bommetje vol haha! Ik hou erg van smaakvol eten namelijk.

    • Reply
      Gwennie
      14 februari 2020 at 6:48 am

      Nou, als die er ongeveer uitziet als de mijne, dan zal ik niet erg hard schrikken, vermoed ik! ? Heerlijk he? Al die kruiden en specerijen

  • Reply
    Sandra
    12 februari 2020 at 11:19 am

    Ik heb ooit een cursus over geneeskundige kruiden gevolgd en het eerste wat ik leerde was over verwarmende en verkoelende kruiden. Ik verwerk kruiden vaak in een infusie, dus bij verkoudheid met keelpijn, gedroogd salieblad in heetwater met een klein beetje honing. En wat denk je van de ouderwetse halve ui naast je bed bij verkoudheid, dit werkt echt slijmoplossend.

    • Reply
      Gwennie
      14 februari 2020 at 6:47 am

      Die ui, dat weet ik ook. Ik vind het alleen altijd zo enorm stinken, dat ik daar dan weer slecht door slaap… Saliethee maak ik ook regelmatig! Heerlijk! In Palestina drinken de mensen dat ook heel veel trouwens! Zo grappig

Leave a Reply