Lekker!

Zoete broodjes

Nu het broodbakken zo’n beetje een onderdeel is geworden van de dagelijkse routine, vraag ik me af wat er nog meer gedaan kan worden met de zuurdesem die hier braaf in een potje staat te rijzen. Natuurlijk kan er meer mee gebakken worden dan alleen brood! Dus ga ik op zoek naar meer recepten. In boeken, op het wereldwijde net. Ik lees blogs van medebakkers, kijk filmpjes en de ideeënbus in mijn hoofd groeit met de dag.

Dan wordt plotseling mijn aandacht getrokken als ik een paar recepten tegenkom waarin mijn Scandinavische lievelingetjes worden klaargemaakt. Boller in alle soorten en maten! Ook hierbij is geduld misschien wel het belangrijkste ingrediënt (en wellicht ook de grootste uitdaging). Maar het resultaat is overheerlijk, dus, hierbij ook voor jullie het recept.

Benodigdheden deeg:
60 gr. zuurdesem
200 gr. melk
70 gr. kristalsuiker
1 ei
430 gr. wit meel (ik gebruik Gaia 65)
5 gr. zout
113 gr. ongezouten boter

Benodigdheden vulling:
200 gr. bevroren frambozen
1/2 kopje kristalsuiker
2 theelepels maizena

Benodigdheden topping:
4 eetlepels boter
90 gr, chreamcheese
2 theelepels citroensap
2 kopjes poedersuiker

Deeg maken:
Roer de melk en het zuurdesem door elkaar. Voeg de kristalsuiker en het ei toe en roer nogmaals tot alles gemengd is. Dan voeg je het meel, het zout en de boter toe en kneed je alles tot een (kleverige) massa. Leg dit in een kom, dek het goed af met plastic en een schone theedoek en laat dit een half uurtje (op een warme plek) voorrijzen. Nu kneed je het nogmaals zachtjes door (het deeg liefdevol vouwen is eigenlijk een beter idee), dan leg je het weer terug in de kom. Dek het opnieuw af met het plastic en de schone theedoek en laat dit de komende 12-14 uur rijzen (ik zei het al, het belangrijkste ingrediënt is geduld…).

Vulling maken:
Omdat je de vulling bevroren wil verwerken, maak je deze pas als het rijsproces van het deeg op het eind loopt. In mijn geval de volgende dag dus.
Doe de bevroren frambozen in een kom met de suiker en maizena. Stamp dit met een stamper (de stampot stamper bleek een geweldig instrument hiervoor te zijn! 😉) tot een grove, korrelige massa.

Verder met het deeg:
Haal het deeg voorzichtig uit de kom en rol het met een deegroller uit (niet vergeten om wat bloem op je werkblad te strooien) tot een rechthoekige lap. Ook hierbij geldt: zachtjes en liefdevol rollen, je wilt niet alle lucht eruit meppen!
Strooi de frambozenkorrels over je lap uit en rol deze op tot je een soort van ‘cakerol’ krijgt. Dan snij je met een vochtig mes stukjes af zodat je kleine broodjes krijgt. Ik heb een maatje aangehouden van zo’n 5-7 cm. Leg deze plat naast elkaar in een ovenschaal met een beetje ruimte ertussen. Dek de schaal weer af met plastic en de theedoek en laat dit nog 4 uur narijzen.

Bakken:
Vergeet niet op tijd de oven aan te zetten en voor te verwarmen op 220 graden. Als de oven goed warm is, zet je de ovenschaal met je gerezen broodjes in de oven (ja, het klopt dat de frambozen ondertussen zijn gesmolten en dat er een plasje op de bodem van de ovenschaal ligt, geen zorgen dus). Bak de zoete broodjes in zo’n 30 – 35 minuten gaar. Haal de broodjes uit de ovenschaal en leg ze op een rooster om af te koelen.

Topping:
De broodjes zijn al overheerlijk zonder de topping, maar dit maakt het echt wel echt af. Ik zeg dus: gewoon doen! (en niet teveel denken aan al die extra calorieën…)
Roer voor de topping de (zachte) boter, creamcheese, citroensap en het poedersuiker door elkaar. Als de broodjes redelijk zijn afgekoeld, garneer je de broodjes met de topping. Even laten uitharden (de topping) en dan… smullen maar!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply