Het staat al jaren bij ons op de menukaart thuis: Shakshuka. Oftewel, ons troostpotje, zoals we het gekscherend tegen elkaar zeggen. Dit omdat de specerijen die gebruikt worden verwarmend werken voor je lijf én omdat het zo lekker snel bereid is. Wat altijd handig is, zeker op een lekker, luie zondag.
Toen lief vorig jaar op uitzending was op de Palestijnse Westbank, werd de koosnaam van dit gerecht ineens harde werkelijkheid. Midden op de markt in een klein plaatsje zag hij het gerecht plotseling voorbijkomen op de tafels onder de luifels. In één klap zat hij in gedachten thuis aan tafel. Ruim 4000 kilometer naar het westen. Getroost door een gerecht. Een mens kan van minder gelukkig worden.
Ook lekker warm en vooral makkelijk mee-eten met ons?
Hier is het recept!
Nodig voor 2 personen:
Wat olijfolie om te bakken
1 ui, gesnipperd
1 uitgeperste teen knoflook
1 rode peper, klein gesneden
1 rode paprika in blokjes gesneden
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel komijnpoeder
1-2 theelepels Ras-el-honout kruiden (Turkse winkels hebben dit vaak wel)
wat zout om op smaak te maken
1-2 theelepels suiker
4 eieren
verse koriander, fijngesneden
Fruit de ui, knoflook, rode peper en paprika in de olie. Na ongeveer 2 minuten doe je de tomatenblokjes erbij. Dit laat je even stoven. Het tomatenmengsel breng je vervolgens op smaak met de komijnpoeder, de Ras-el-hanout-kruiden, zout en suiker.
Breek de vier eieren in het mengsel en laat dit stollen. (Sommigen zetten de koekenpan met deksel in de oven, maar ik blijf gewoon bij de pan staan en roer af en toe voorzichtig om de eieren heen om de eieren op die manier goed gaar te laten worden.
Vlak voor het opdienen strooi je de verse koriander eroverheen.
Wij eten dit vaak met Turks brood en verse Hummus. Af en toe maak ik het extra feestelijk door er ook Falafel en/of Labneh (dikke yoghurt met olijfolie en kruiden) bij te maken. Smullen!
Eet smakelijk!
12 Comments
Mrs. T.
20 januari 2019 at 6:19 pmZiet er lekker uit. Ga ik ook een keer proberen.
admin
20 januari 2019 at 7:40 pmHet is echt heerlijk!
Huizehens
20 januari 2019 at 7:43 pmZiet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer maken 🙂
admin
21 januari 2019 at 8:22 amSmakelijk alvast!
Marja
20 januari 2019 at 8:09 pmJammie.
admin
21 januari 2019 at 8:22 am?
schrijfsels
21 januari 2019 at 9:09 amIk hou van koriander, dus zal dit gerecht vast lekker vinden
admin
21 januari 2019 at 6:56 pmWij vinden koriander ook erg lekker!! ?
Sandra
21 januari 2019 at 1:24 pmDit klinkt inderdaad als comfort food. Ik ga deze zeker een keer maken, lekker voor een zondagmorgen.
admin
21 januari 2019 at 6:56 pmIn Israël aten we het inderdaad als ontbijt. Maar je kunt het ook heel goed als avondmaaltijd gebruiken! 🙂
Juultje
6 april 2019 at 8:56 amDit is inderdaad een heerlijk gerecht! Eenvoudig te maken n daarna eindeloos genieten. Ik weet meteen wat er morgen op het menu staat!
admin
6 april 2019 at 11:58 amSmakelijk!!