Als het herfst wordt en alles weer wat donkerder is, vind ik het altijd heerlijk om wat extra warmte, gezelligheid en licht in huis te brengen. Kaarsjes aan, houtkachel weer lekker laten branden, potten met verwarmende thee binnen handbereik en regelmatig een lekker soepje op het menu.
Deze pompoensoep is erg favoriet bij ons. Niks te flauw, niks te waterig, precies goed!
Nodig:
Scheut olijfolie
1 (biologische) pompoen, in blokjes gesneden (wel eerst even schillen!)
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 grote winterpeen, in blokjes gesneden
groot stuk verse gember, geraspt
1 tot 2 theelepels komijnpoeder
flinke eetlepel verse koriander, fijngesneden
1 liter (groenten)bouillon
verse peper
flinke draai aan chilivlokken molen
scheut kookroom
geroosterde pompoenpitten
En nu maken:
Doe in een grote pan een flinke scheut olijfolie en bak hierin de uien en knoflook goudgeel. Voeg dan de gember, koriander en komijn toe en blijf roeren. Niet laten aanbranden!
Dan de pompoen- en wortelblokjes erbij, even flink blijven roeren. Giet dan de bouillon erop en breng alles aan de kook.
Na ongeveer 20-25 minuten zijn de wortel- en pompoenblokjes wel zacht geworden. Pureer dan alles met de staafmixer mooi glad.
Dan alleen nog op smaak brengen met de peper en de chilivlokken.
Ik serveer dit met in iedere kom een scheutje kookroom, een paar blaadjes koriander en wat geroosterde pompoenpitten. Erbij natuurlijk warme pompoenbroodjes met een lik gezouten boter.
Smakelijk!
10 Comments
Dorien
4 november 2019 at 6:27 pmLekker hè. Ik gebruik hokaido pompoen; die hoef je niet te schillen.
Gwennie
6 november 2019 at 6:30 amDie doe ik wel heel vaak in de curry, inderdaad omdat je hem niet hoeft te schillen!
Gwennie
15 november 2019 at 6:48 pmVolgens mij best wel gezond… 😉
Sandra
5 november 2019 at 6:29 pmIk vind pompoensoep ook echt comfort food.
Gwennie
6 november 2019 at 6:30 amDat is het he? Comfort food…
Yvonne
14 november 2019 at 9:31 pmLeuk om te bereiden en smaakt inderdaad heerlijk. En vast ook wel gezond!
Yvonne
Helena
18 november 2019 at 9:09 amIk ga hem maken binnenkort!! 🙂
Gwennie
18 november 2019 at 9:14 amHeerlijk!!
Morgaine
18 november 2019 at 10:43 amIk mis de sambal, hahahaha 😉 Koriander, ik behoor tot hen die het naar zeep vind ruiken en smaken, dus nee 😛 Platte peterselie, goeie vervanging. ipv komijn, al eens goede gele kerrie/curry geprobeerd? 😉 Zo zie je maar weer.
Om te binden, geen kookroom, maar 2 a 3 aardappels in blokjes mee koken. 😀
X
Gwennie
18 november 2019 at 1:12 pmKookroom doe ik er niet bij om te binden hoor…. gewoon voor ‘de lekker’! ?