Ik ben gek op bananen. Altijd al geweest, volgens mij. Als kind at ik liever een banaan dan een appel. Nog liever aardbeien, maar die waren (zeker toen) niet het hele jaar verkrijgbaar. Bananen wel. En dus at ik bijna iedere dag wel een banaan.
De afgelopen jaren zijn de bananen een beetje naar de achtergrond geschoven. Er is een tijdje gedacht dat je dik zou worden van bananen of dat je er obstipatie van zou krijgen. Bovendien liggen de winkels vol met meer exotisch fruit, waardoor er tegenwoordig steeds vaker een verse ananas of mango in de boodschappenmand wordt gelegd. En dat is best een beetje jammer! Want weet je wel hoe gezond een banaan is?
Allereerst is het goed om te weten dat je echt niet aankomt van het eten van een banaan. Ondanks dat er meer calorieën inzitten dan in menig andere vrucht, moet je je goed bedenken dat het natuurlijke calorieën zijn en niet de suikers in snoep, koek, frisdrank of nou ja… iedereen weet het eigenlijk wel. Een banaan is dus ook een snelle energieleverancier. Niet voor niets dat een banaan je tijdens een lange wandeling of fietstocht een boost kan geven.
Dan het idee dat je obstipatie krijgt van deze lange, gele jongen. Ook niet waar.
Ik kan me herinneren dat ik vroeger heb geleerd dat een banaan helpt bij diarree. Dat klopt. Helemaal zelfs. Maar… hij helpt ook bij obstipatie.
Huh?
Ja zeker! Deze vrucht helpt de darmflora gezond te houden en is dus multi-inzetbaar.
Veel mensen die last hebben van rusteloze benen, slapeloze nachten of depressief zijn, doen er goed aan om iedere dag een banaan te eten. Doordat er een hoog gehalte aan kalium in bananen zit, zijn deze vruchten trouwens ook prima in te zetten bij een hoge bloeddruk, het verbeteren van je hartfunctie en zwangere vrouwen die veel last hebben van ochtendmisselijkheid blijken goed te gedijen op een banaan. Heb je veel last van PMS? Door het hoge gehalte aan vitamine B6 ondersteunt hij ook deze ongemakken.
Sinds ik ook nog weet dat bananen helpen om maagzuur te verminderen weet ik het zeker: ik ga lekker weer iedere dag een banaan eten. In de yoghurt, op brood, als tussendoortje of gebakken als toetje.
Heerlijk!
Welke vruchten zijn bij jullie favoriet?
13 Comments
Helena
23 mei 2019 at 2:34 pmNou, mij heb je mee in ieder geval… ga ze straks gelijk weer halen 🙂
Gwennie
23 mei 2019 at 6:27 pmHaha, goed zo! ?
Morgaine
24 mei 2019 at 9:12 amIk zei het al elders, wat ik even mis nu, is dat als je diabetes hebt, dat je dan geen banaan mag eten… aangezien ik nu iemand ken, die mij heel erg na staat, van bananenliefhebber nummer 1, elke dag wel, naar nu nul bananen heb zien gaan, omdat het nu eenmaal zo is, dat ook al zijn het natuurlijke suikers, heel erg slecht is voor hem.
Zelf zijn mijn lievelingsvruchten als van jongs af aan, 1. mango, 2. papaya, 3. aardbei (met slagroom).
X
Gwennie
25 mei 2019 at 4:42 pmMango… poeh, dat was voor ons thuis veel te duur! Ik ben er gek op, dus we eten het nu wel heel veel!
Goede tip trouwens, banaan en diabetes. Dat wist ik dus nog niet!
Ilona
3 juni 2019 at 6:48 pmJe mag volgens mij wel bananen met diabetes want dat heeft niet zo zeer met suiker te maken maar met koolhydraten. En ja bananen zijn hoog in koolhydraten maar dat zijn kersen, watermeloen, druiven en mango ook. Koolhydraten worden omgezet in suiker en fruitsuiker is ook suiker net als honing, rietsuiker, etc. etc. Er staat vaak op zakjes snoep “alleen natuurlijke suikers” (bijvoorbeeld fruitsuiker) maar het blijft suiker. Dus ook van aardbeien (laag in koolhydraten) kun je teveel nemen. Volgens mij dus niks mis met een banaan.
Mrs. T.
24 mei 2019 at 9:08 pmJaaaaa, banaan op brood. Morgen meteen doen.
Ik houd van al het fruit!
Gwennie
25 mei 2019 at 4:41 pmHeerlijk he? Banaan op brood!
Mariëlle
27 mei 2019 at 6:04 pmZo.. net terug van de groentenboer. Trosje bananen gehaald 😉
Benieuwd of ik voortaan stil kan blijven zitten op de bank #rustelozebenen. In ieder geval het proberen waard. Dank voor de tip en ik houd je op de hoogte.
Gwennie
31 mei 2019 at 8:51 pmIk ben benieuwd!
Ilona
3 juni 2019 at 6:40 pmBuiten (hopelijk) bananen. Ik ben in de overgang en ook last van rusteloze benen (vooral ’s nachts). Magnesium supplementen helpen maar (althans bij mij) magnesiumolie goed in masseren en anders een voetbad met magnesium want wordt goed opgenomen door je huid.
Gwennie
7 juni 2019 at 8:26 amDat klopt! Magnesiumolie helpt erg goed. Ik gebruik dat ook bij spierpijn of om wat beter te kunnen ontspannen. Maar voor sommige mensen ook wel wat aan de dure kant qua aanschaf. Dan zijn bananen een mooi alternatief!
Ilona
3 juni 2019 at 6:38 pmHeerlijk bananen maar dan niet te rijp daarom haal ik ze per 2 🙂 en verder frambozen en passiefruit. De laatste door midden snijden en dan door de yoghurt of kwark of skyr met of zonder muesli extra lekker met (minder gezond maar goed) gebrande, gezouten pecannoten mmmm. Die combi is overigens ook lekker met banaan.
Gwennie
7 juni 2019 at 8:27 amPassiefruit is echt een door mij vergeten vrucht. Moet ik echt wat vaker gaan eten! Dank voor de herinnering!!